IIT - School of Management '98
(Dec 20, 1998)


Section No. Name Questions
1 EU 30
2 LR 30
3 MA 30
4 DI 30
5 CA 30



The test consisted of 5 sections. Each section had 30 questions. Total 150 questions. The Sections were Verbal ability ( RC was included in this ), Quantitative, Creative ability, Data Interpretation, Analytical Reasoning.

The duration of the test was 2 hours.

Section 1. Quantitative Skills :

1. A certain product is sold at Rs. 75 with a profit of 50% What is cost price ?

Solution. SP = 1.5 CP => CP = SP/1.5 => CP = 75/1.5 = Rs. 50/- Direct.

2. Which of the following has the greatest area ?

A - Circle of 2 cm. Radius
B - Equilateral triangle of side 4 cm.
C - Triangle with sides of 3, 4, 5 cms.

Solution. By direct Formulae of area of the respective figures the circle has the max area.

3. Probability of your friends birthday to lie in either Sept. Or Oct. is ?

A - 0
B - 1
C - 0.5
D - 0.167

Solution. Required Probability = 2/12 or 0.167

4. A coin is tossed. First outcome is head. What is the probability of second outcome to be tail ?

Solution. 1/2

5. A coin is tossed. What is the prob. of getting head in first trial & tail in second trial ?

Solution. 1/2 * 1/2 = 1/4

6. For an event some information / data is required. Without this information the probability of the event happening

a. Remains the same
b. Increases
c. Decreases
d. Nothing can be said.

Solution. Obviously it decreases as the event cannot happen now.

7. In a school the ratio of girls to boys is 16:9. If the no. of girls is 32 what is the % of girls in the school ?

Solution. G/B = 16/9, G = 32 => B = 18 => Total = 32 + 18 = 50 => % of girls = 32/50 * 100 = 64 %

8. If y+4y = -3 then the value of y is ?

Solution. By direct application of Quadratic Formula the roots are -1,-3.

9. If 40% of the people take tea, 25% take coffee, and 10% take both tea and coffee then % of people not taking either tea or coffee is ?

Solution.(100 -x)= 40 + 25 -10 => x = 45 % where 100 represents total people and x represents those who take nothing.

10. The dimension of a rectangular picture are 6 feet by 8 feet. If it is to be framed with a frame of 6 inches thick on all sides what is the ratio of area of the frame to the area of the picture.

Solution. Area of frame = 7 x 9 - 6 x 8 = 63 - 48 = 15 ; Area of picture = 6 x 8 = 48 => Ratio = 5 / 16.

Sorry cannot reproduce any more questions.

The overall toughness level was LOW for a well prepared student.



Section 2. Analytical Reasoning :

1. Some questions were routine DS type questions. It was a 4 option DS with directions as given below.

Mark a if statement one alone is sufficient and statement two is not sufficient.
Mark b if statement two alone is sufficient and statement one is not sufficient.
Mark c if both the statements together are sufficient.
Mark d if neither of the statements are sufficient.

1. Based on inequality of numbers x and y and also on ages of Ram, Shyam, Gopal.

2. What is the area of a rectangle

a. Perimeter of the rectangle is p
b. Area of the rectangle is a

Question 3-6 were based on a caselet :

3. Production of R comprises 4 stages : A-B-C-D. If only one man is employed he takes 5 minutes each for each stage.

In three hours how many R’s are produced if only one worker is employed?

Solution. 1 worker takes 20 minutes to make 1 R => 3 Hours = 9 intervals of 20 minutes duration each. => 9 R's will be produced.

4. If 4 workers are employed how many R’s are produced per hour?

Solution. 3 x 4 = 12 R's will be made

5. If 6 workers are employed how many R’s are produced per hour.

Solution. as above.

6. If 12 workers are employed how many R’s are produced per hour.

Solution. as above.

Questions 7-9 were based on a following caselet :
7. A committee is to be formed from two groups viz. Old and new such that 2 persons from the old and one person from the new group is selected. Old group consists of P (sales), Q (finance), R (technical). New group consists of S (sales), T( finance). The committee should have only one person from any of the departments i.e. finance, Sales, marketing etc. If P is selected which combination is not possible?

8. If T is selected then which department is not selected?

Solution. Directly by eliminations of options. Sorry ! can't reproduce options here.

9. Some questions were based on prepositions, and conclusions. Two conclusions were given and the students were asked to identify which conclusion follows the preposition.
Choices were whether

Conclusion 1 follows,
Conclusion 2 follows,
Both the conclusions follow,
neither of the conclusions follow.

10. Some GMAT type questions were asked based on whether a statement contradicts a statement or weakens it.

Section 3. Creative Ability :

1. Who is more creative in the group consisting of housewife , child, workman ?

Solution. You are expected to do a merit - demerit analysis of each person keeping in mind his work profile and the challenges he might face. There are no 'rights' and 'wrongs' but definitely a right way of doing an analysis.

2. What is opposite of a refrigerator ? Heater, Oven, Home appliance.

Solution. Oven seems to be the most correct however you may have your own reasoning.

3. Which of the following is better considering ease of availability, and affordability?

E-mail, Internet, post

4. Which of the following best represents speed and authenticity?

E-mail, Internet, post

Solution. Here a cost benefit analysis of the options has to be performed keeping in mind advantages, disadvantages, pricing, market penetration etc.

5. To form three triangles how many minimum match sticks are required?

Solution.7 required for three adjacent triangles.

6. Which of the following is a motivating factor in persuing a hobby.

a. hobby gives relaxation
b. hobby makes someone pursue his interest in achieving career goals.
c. hobby kills ennui.

Solution. Make your own choice please !! ;-)

7. Which of the following has maximum diversion ?

a. Value of x , if x = 36.
b. Particle anywhere on the periphery of a circle
c. Industrial city within one km. radius of Delhi.

Section 4. Data Interpretation :

Set one consisted of a speed time graph having 5 questions. X axis had time in minutes and Y axis represented speed in km. Per hour.

Questions were based on distance traveled and the equation of the straight line graph.

You must be knowing that area under that curve gives you the distance travelled. To calculate the area just break up the overall area into smaller geometrical figures ( squares, triangles, etc) and add up.

Very simple set and should be attempted by any good student.

Set two consisted of a multiple bar chart depicting revenue, profits and expenditure for the years 91-96. There were 5 questions in this set too.

Questions were simple and direct. Must do for any ambitious student.

Section 5. Verbal :

5 questions on Synonyms : Words asked were very simple e.g. Malapropism, Pyrrhic , Serendipity etc.

5 questions based on antonyms : words asked were dour, feckless, etc.

5 questions on analogies such as Ascetic : Luxury, Corrugated : Striped etc.

2 RC passages were given.

1. Very simple passage on different layers of atmosphere such as Stratosphere, ionosphere etc. Temp. Decreases by 3.5 C per 1000 feet etc.

Q. At an height of 12000 feet what would be true.
Q. Why temp at the surface of the earth is more than that of the above layers.
Q. Suitable name for the passage.

2. Transmission of diseases by microbes such as mosquitoes transmit Maleria, how transmission of disease takes place through saliva, atmosphere etc.

There were only 2 passages and questions were more or less direct and simple.

Overall analysis a very simple test and a score of 110+ required to qualify for further rounds of selection such as group discussion etc.

Did you know that PT Education (PT) is the only institute in India offering you this service free of cost?

Corporate HQ : 41 DF, Scheme No. 74 C, Vijay Nagar, Indore.
Ph. : (0731) 202855, 202866 Fax: (0731) 204866
 Branch Office : 28/6 South Tukoganj, Indore -1 (M.P.)
Ph. : (0731) 529515, 527209
PT centres spread all across India